Başlat menüsü 2

Daha önceki günlerde BURADA anlatmıştım,başlat menüsünde isim ve açıklamaları değiştirin diye.Eğer yapılan değişikliğin tüm kullanıcılarda görünmesini istiyorsanız bunu mutlaka menü düzenlemesi ile yapın.Şimdi “bunu nasıl yaparız ki” dediğinizi duyar gibi oldum,eh tabii biraz uğraşarak yapılmayacak şey yok gibidir.Öncelikle sisteme root olarak giriş yapın eğer yapamıyorsanız /usr/ klasörünü root hakkı ile açın.Yol şu olmalı: /usr/share/desktop-directories,yani yapacağımız düzenleme desktop-directories içinde.Orada gördükleriniz menüde görünenlerdir.Bazı programların isimleri türkçe olmadığından ingilizcesini görürsünüz,hemen bir Türkçe isim ekleyebilirsiniz.Mesela mandriva-moreapplications-sciences-imageprocessing.directory içinde Türkçe isim nedense yok,hemen ekleyelim.
[Desktop Entry]
Type=Directory
Encoding=UTF-8
Name=Image Processing
Name[tr]= Buraya_bir_isim_yazalım <———–eklediğimiz yer
Name[bn]=ইমেজ প্রসেসিং
Name[bs]=Alat za procesiranje slike
Name[ca]=Processament d’imatges
Name[cs]=Zpracování obrazu
Name[cy]=Prosesu Delweddau
Name[da]=Billedbehandling
Name[de]=Bildverarbeitung
Name[el]=Επεξεργασία εικόνας
Name[es]=Procesamiento de imágenes
Name[et]=Pilditöötlus
Name[eu]=Irudien prozesatzea
Name[fa]=پردازش تصویر
Name[fi]=Kuvankäsittely
Name[fr]=Traitement d’image
Name[gl]=Procesamento de imaxes
Name[he]=עיבוד תמונה
Name[hi]=प्रतिबिंब संसाधन
Name[hu]=Képfeldolgozás
Name[id]=Pengolah Citra
Name[is]=Myndvinnsla
Name[it]=Elaborazione immagini
Name[ja]=画像処理
Name[ky]=Сүрөттөлүштөрдү иштетүү
Name[mk]=Процесирање на слика
Name[ms]=Pemprosesan Imej
Name[nb]=Bildebehandling
Name[nl]=Beeldbewerking
Name[nn]=Bilethandsaming
Name[no]=Bildebehandling
Name[pl]=Przetwarzanie obrazu
Name[pt]=Tratamento de Imagem
Name[pt_BR]=Processamento de imagem
Name[ru]=Обработка изображений
Name[sc]=Manijadura Màginis
Name[sk]=Spracovanie obrazu
Name[sl]=Obdelovanje slik
Name[sv]=Bildbehandling
Name[tg]=Пардозиши симоҳо
Name[th]=การจัดทำรูปภาพ
Name[tl]=Pagpoproseso ng image
Name[uk]=Обробка зображень
Name[uz]=Расм билан ишлаш
Name[uz@Latn]=Rasm bilan ishlash
Name[vi]=Xử lý ảnh
Name[wa]=Aspougnaedje d’ imÃ¥djes
Name[zh_CN]=图像处理
Name[zh_TW]=影像處理
Icon=image_processing_section

Name[tr] ekleyerek Türkçe isim de eklemiş olduk,hatta fazlalıklarını silebiliriz de sorun olmaz,mesela:
[Desktop Entry]
Type=Directory
Encoding=UTF-8
Name=Image Processing
Name[tr]=Buraya_bir_isim_ekledik_fazlalıklarını_sildik <——— İşte böyle
Icon=image_processing_section

14 Comments on “Başlat menüsü 2

  1. Süpersin daha ne diyeyim. çalışmalarında başarılar..

  2. Gerçekten süpersin.Yorum yazmasını sevmem ama harbiden süpersin,emeğine sağlık.Sendeki laptoptan bende de var ve linux-on-laptops’ta yazını okumuştum,bir ara pclinuxos kurdum kağnı gibi olan laptop acaip hızlı oldu,o zamandan beri laptopta artık xp kullanmıyorum.Senden bir de ricam olacak,ben yapmaya çalıştım ama başaramadım,acaba linux ile masaüstü bilgisayardaki xp arasında (masaüstünde linux ta kurulu onunla oluyor) ağ’da dosya paylaşımını nasıl yaparız?Her iki linux yüklü sistemde samba yüklüdür.Teşekkür eder,çalışmalarında başarılar dilerim.
    Mali

  3. Teşekkür ederim mali.Mali ismi bana eski müdürümün ismini hatırlattı,gerçek adı Mehmet Ali’ydi bizde kısaca mali derdik 🙂 .Ben de kullanıyorum sambayı ama linux <--> xp hiç denemedim.Aslında burada basitçe anlatmayı düşünüyorum,en azından yapamayanlar için iyi olur düşüncesindeyim.Linux-linux arası paylaşım çok basit,dosyayı paylaştır diyorum ve diğer makinaya geçip kangurudan o makinanın İP’sini veriyorum o kadar.Sanırım linux-xp de de yol buna benzerdir,kısa zamanda cevap vermek dileğiyle.

  4. Abi tam anlamıyla süpersin.Bunlar sanki gizli kalmış konular gibiydi,sayende iyice ilerlettim.Hele hele mp4 yazın müthiş,harikasın.

  5. Anlatımlarınız sade ve çok anlaşılır bir dilde,bizlere çok faydalı oluyorsunuz.Öğrencilerime özellikle sitenizi tavsiye ediyorum şunu da bilmenizi istiyorum ki sayenizde öğrencilerim linuxtan hoşlanmaya başladı.Size nekadar teşekkür etsem azdır,çalışmalarınızda başarılar dilerim.

  6. Emine hocam ilgine teşekkür ederim.Birinci amacım linux’u sevdirmektir.Genelde linux ile ilgili sitelerde konsoldan şunu yapın-konsoldan bunu yapın v.s. şeklinde anlatımlar (ki bazan konsol da kullanmak gerekir) birçok kullanıcıyı ürküten ve uzaklaştıran yol olmaktadır.Bana gelen postalarda en çok hayıflanan konu “ah birde oyun oynayabilsem bir daha xp kullanmazdım” olmaktadır.Ayrıca yine anlıyorum ki artık birçok bilgisayarda linux da kurulu.çok posta alıyorum,-sayısını vermiyorum çünkü abartıyorsun diyenler olmaktadır- ve postaların yaklaşık %20’si daha güvenli olduğundan banka işlemleri,alışverişler için; babam için,abim için kurdum olmaktadır.(Güvenli olması da tartışılır,ama windows’lardan daha güvenli olduğu da bir gerçektir.)
    Tekrar ilginize teşekkür eder,yaşamınızda başarılar dilerim

  7. Hocam elinize sağlık,pclos ile yaptıklarınızı diğer dağıtımlara da uygulayabilirmiyiz diye merak ediyorum,çalışmalarınızda başarılar.
    Tuncay Erdem

  8. Tamer,ilgine teşekkür ederim,zaten bende aynen devam ediyorum 🙂 ikinci yorum soruna gelince,ziyaretçi defteri açmayı düşünmüyorum -ki bunu ilk sen sormuyorsun- hatta forum aç diyen bile oluyor ama hiç birini düşünmüyorum.

  9. Tuncay hocam,postanı aldım,yazdığın iltifatlara teşekkür ederim,evet emeklilik moduna iyice girdim artık tamam diyorum.Soruna gelince,hemen hemen tüm dağıtımlara uyguluyabilirsin.Belki yol değişik olabilir mesela /usr/share olmaz da /usr/mhare olabilir,kısaca ne demek istediğimi anlamışsındır umarım.Åžu an root gibi açmayı okuyorsun sanırım,eğer sistemlere root olarak giriş yapamıyorsan orada yazdıklarımı uygula derim.